back to top
- Komerční sdělení -finance
DomůRady a NávodyVejce můžete skladovat i rok! Víte, jak je správně zmrazit?

Vejce můžete skladovat i rok! Víte, jak je správně zmrazit?

Máte v chladničce spoustu vajec, už se blíží jejich termín spotřeby a nedokážete je zužitkovat? Máte možnost koupit větší množství kvalitních vajec za skvělou cenu, jen nevíte, co s nimi? V obou případech je chytrým řešením mrazení. Věděli jste o tom, že i vajíčka se dají zamrazit, jen je třeba vědět, jak na to?
Potřebujete vajíčka, sůl nebo cukr, formu na muffiny, sáčky nebo nádoby na mrazení potravin.
Do každé misky ve formě na muffiny rozbijte jedno nebo dvě vajíčka. Podle toho, zda budete dále mražená vajíčka používat na slaný nebo sladký způsob, přidejte to každé misky k vajíčkům trochu soli nebo cukru (na jedno vejce 1/8 lžičky soli nebo cukru). Vidličkou lehce rozšlehejte vajíčka, dokud se žloutky a bílky nesmíchají.

Cukr nebo sůl přidáváme do vajec před mrazením nejen k dochucení, ale především proto, že vaječné žloutky mají želatinovou vlastnost a po zmrazení zhoustnou. Přidáním soli nebo cukru před zmrazením tomu zabráníte. Takto připravená vejce v muffinové formě přikryjte, například pečícím papírem a uložte do mrazničky, dokud nezmrznou (asi 4 – 6 hodin). Potom je vyjměte z formy a přemístěte do mrazících nádob nebo sáčků na mrazení potravin.

Nádoby či sáčky si označte datem mražení, množstvím uložených vajec a nezapomeňte připsat, zda jste do vajec přidali sůl nebo cukr. Při přípravě jídla pak použijte méně soli nebo cukru. V mrazáku vydrží až jeden rok.

Vejce vždy zmrazujte v množství, které použijete najednou. Kromě formy na muffiny můžete k jejich mražení použít i větší plastové nádoby na led.
Samostatné zmrazování bílků a žloutků
Zmrazování vaječných bílků – bílky v misce promíchejte vidličkou, poté je zmrazte na 4 – 6 hodin a přeložte do sáčku na mrazení v množstvích, které použijete na oblíbené recepty. Uložte do mrazničky označené datem a množstvím.

Zmrazování vaječných žloutků – žloutky mírně rozšlehejte vidličkou, přidejte k nim sůl nebo cukr, zmrazte na 4 – 6 hodin a přeložte do nádob nebo sáčků na mrazení v množstvích, která použijete najednou. Samotné vaječné žloutky se nezmrazují tak dobře jako vaječné bílky, ale jsou stále použitelné v omáčkách, omeletách a dalších jídlech.

Zmražená vajíčka před použitím nechte rozmrazit v uzavřené nádobě v chladničce po
dobu 6 – 8 hodin nebo přes noc a ihned použijte. Pro urychlení rozmrazování vložte nádobu
do misky se studenou vodou.

zeny

Mohlo by Vás zajímat

--- reklama ---PR článek